Napísali o nás

 Píšu o nás médiá :-) 

 

Online magazín 40 plus. 

Veľmi pekný rozhovor o tom, ako a prečo pomáhame práve neziskovej organizácií DebRA SR.  

Šperky z motýlích krídel pomáhajú - rozhovor TU

 

Mirage Magazín 2/2022

 

 

Ako ste sa spoznali?

Spoznali sme sa cez internet, pred cca 10 rokmi. Krátko sme si písali a každý šiel svojou cestou. Po 3 rokoch, ani nevieme ako, sme sa stretli a sme spolu dodnes. V októbri 2021 sme „oslávili“ 7 rokov spolu a máme dve deti.

Zvyknete oslavovať Valentína?

Nijako špeciálne neoslavujeme. Zvykneme sa potešiť nejakou maličkosťou (čokoláda, kvet,...) a stráviť spolu príjemný čas.

Kde sa zrodil nápad pracovať spolu na výrobe šperkov?

Celé to vznikalo tak postupne, asi už odvtedy, ako sme sa spoznali. Martin mal obrovskú zbierku motýľov a chrobákov. Investoval do toho veľmi veľa času, priestoru aj peňazí. Ja, ako odporca hmyzu, som takejto záľube veľmi nerozumela a hľadala som preto nejaké jej zmysluplné využitie. Náš prvý plán bol vyrábať obrazy so zarámovaným hmyzom. Chcela som, aby sa krása motýľov dostala viac do povedomia ľudí, pretože ani ja sama som predtým, ako som ho spoznala, ani netušila, aké nádherné motýle na svete, ale aj u nás, žijú. Začali sme teda vyrábať a predávať zarámované motýle, chrobáky a iný hmyz. Chceli sme zákazníkom dodávať prvotriedne a kvalitné produkty. Problém však bol, že do takýchto rámov je možné použiť len motýle, ktoré sú „bezchybné“. Poškodeného motýľa si nikto v ráme nekúpi, rovnako ani pre zberateľov takéto bežné druhy nemajú hodnotu. A tak sme hľadali spôsob, ako využiť motýle, ktorých krídla sú poškodené a napadlo nám vyrábať z nich šperky. Do šperku dokážeme vložiť krídlo aj z  motýľa, ktorý prirodzene dožije v prírode a môže svojou krásou tešiť ľudí aj bez toho, aby sme narušovali prirodzený chod prírody.

Delíte si prácu?

Áno, delíme. Martin má pod palcom všetko, čo sa týka motýľov a väčšiu časť výroby šperkov. Ja zabezpečujem fungovanie e-shopu www.fabfly.sk, a riešim všetku potrebnú administratívu.

Ako sa vlastne z motýľa stane šperk?

Trvalo nám veľmi dlho, kým sme prišli na spôsob, ako motýlie krídlo vložiť do šperku. Pretože v momente, keď sa dostane do kontaktu s vodou alebo lepidlom, očernie. Zničili sme veľmi veľa materiálu, kým sme prišli na technológiu, akou krídlo „ošetriť“, aby ho bolo možné vložiť pod kabošon. Presný postup, samozrejme, neprezradíme (úsmev). Motýlie krídlo je teda najskôr potrebné špeciálne upraviť, aby ho bolo možné použiť. Následne ho vkladáme do komponentov z nehrdzavejúcej ocele a na vrch pokladáme sklenený kabošon, pod ktorým krídlo krásne vynikne. Následne šperky prechádzajú dôkladnou kontrolou a sú vzduchotesne uskladnené. Pred odoslaním zákazníkovi ich ešte raz skontrolujeme a v darčekovej krabičke posielame aj s podrobným popisom, ako sa o takýto šperk starať. Sú totiž veľmi krehké – ako motýlie krídla.

Je výroba motýlích šperkov náročná?

Zhotovenie šperku ako takého náročné nie je. Motýlie krídla sú však nesmierne jemné a krehké, takže si vyžaduje istú dávku zručnosti, citu v rukách a množstvo trpezlivosti. Celý proces výroby je časovo náročný a vzhľadom na jedinečnosť použitých komponentov často plný nepredvídateľných nástrah. Veľa ľudí si myslí, že chytáte živé motýle...

Kde získavate materiál?

Bohužiaľ, je pravda, že mnoho ľudí nás „odsúdi“ hneď v prvom momente, keď zistí, že v šperku je skutočné motýlie krídlo, pretože si myslia, že prírodu ničíme a motýle zabíjame. Pravdou však je, že za celým týmto podnikateľským zámerom je práve myšlienka určitej ochrany prírody. Spolupracujeme s Národnou ZOO Bojnice a MotýĽou záhradou na Paseke a používame primárne motýľov, ktorí prirodzene uhynuli v ich motýlích záhradách. Spolupracujeme tiež s chovateľmi z krajín tretieho sveta.

Aké výhody má chov motýľov?

Chov motýľov v zajatí – na motýlích farmách, má rôzne pozitívne dopady a neovplyvňuje biodiverzitu. Miera prežitia z vajíčka na motýľa vo voľnej prírode predstavuje približne 5 %, zatiaľ čo v zajatí je to až 95 %. Chov motýľov je neuveriteľne ekologický a v krajinách tretieho sveta je v súčasnosti jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví v poľnohospodárstve. Podporuje ochranárske činnosti, je ekologicky nedeštruktívny, využíva dostupné suroviny, je ekonomicky aj environmentálne udržateľný. Poskytuje ľuďom udržateľný príjem. Najmä pre obyvateľov tretích krajín je ideálnou príležitosťou na vytvorenie ekonomickej sebestačnosti pri súčasnom rešpektovaní prírody.

Je záujem skôr o domáce alebo exotické druhy motýľov?

Exotické. Zákazníci sa rozhodujú najmä podľa farebnosti jednotlivého šperku. S motýľmi pracoval najskôr Martin.

Kde sa začala jeho záľuba v zbieraní motýľov?

Keď mu ako malému chlapcovi mama kúpila zarámovaného, preparovaného motýľa.

Máte dve deti. Aj ony majú záujem o hmyz?

Majú rozdielne záujmy a navzájom sa dopĺňajú. Syna zaujímajú viac motýle a hmyz, dcére sa viac páčia samotné šperky. Veľmi rady a ochotne nám vo všetkom pomáhajú. Časť zo zisku venujete na dobročinné účely... Pred začatím nášho podnikania sme dlho uvažovali, čím by malo byť pre ľudí hodnotným. Chceli sme medzi ľudí priniesť kúsok exotickej krásy, avšak to nestačilo. Túžili sme po tom, aby naše vynaložené úsilie a čas neboli len zdrojom našich príjmov, ale aby to pomohlo tiež niekomu ďalšiemu. Práve vďaka symbolike motýlích krídel sme sa rozhodli 10 % z nášho zisku venovať dobrovoľnej neziskovej organizácii DebRA SR, ktorá svojimi aktivitami podporuje rodiny, v ktorých niektorý z členov trpí chorobou Epidermolysis bullosa (EB) – chorobou „motýlích krídel“.

Aká presne je táto choroba a ako tu môžu ľudia pomôcť?

 Koža pacientov s ochorením EB je jemná a krehká ako motýlie krídla. Stačí najjemnejší dotyk a poraní sa. Život s týmto ochorením vyžaduje denne dezinfekčné kúpele, ošetrovanie kože špeciálnymi prípravkami, prikladanie špeciálneho obväzového materiálu, vyväzovanie prstov. Postihnutá nie je len koža, ale aj sliznice, oči či zuby pacientov. Nutnosťou je napríklad aj podávanie výhradne mixovanej stravy. Okrem veľkej ekonomickej záťaže pre rodinu je toto ochorenie aj obzvlášť psychicky náročné. Pacient nielen že trpí neustálymi bolesťami, ale je najmä v spoločnosti odsudzovaný a nepochopený. Ľudia, ktorí toto ochorenie nepoznajú, sa obávajú nákazy alebo obviňujú rodičov z týrania svojich detí. Okrem finančnej pomoci je teda veľmi dôležité aj rozšíriť povedomie o tejto chorobe a aspoň trochu tak ľuďom uľahčiť ich život. Viac o chorobe EB a možnostiach pomoci sa dočítate na www.debra-slovakia.org.

Keď sa zastavíte v OC MIRAGE, ktorú prevádzku rozhodne nevynecháte?

Určite kaviarne – trávili sme tam veľmi veľa času v začiatkoch vzťahu.

 

 

Nový čas 10.11.2021

Odkaz na článok o nás a našich šperkoch - TU

 

Späť do obchodu